Se justifică ajustarea bidurilor în funcție de locație? Evident discuția se pune doar pentru cazurile în care audiența noastră țintă nu este din start una regională, caz în care vom avea poate o singură locație. Mai avem apoi cazul targetării unei țări întregi (cum ar fi un magazin online) cu unele particularități (existența unei prezențe și fizice – magazin hibrid online/offline) și / sau vânzarea de produse de un anume specific care au desfacere doar într-o anumită zonă geografică a țării.
Vom continua mai departe analiza doar pentru acele situații în care nu există nimic special legat de o anume locație ci publicul target este mai mult determinat de limba site-ului. Ca obiectiv al oricărei campanii, clienul trebuie targetat acolo unde se află. Este firesc deci ca un magazin de bricolaj să targeteze turiștii români aflați în vacanță în Grecia, deși nu se știe câți bani vor mai avea aceștia când se întorc. DAR, exemplul nostru vine să detalieze complixitatea tuturor situațiilor legate de cuprinderea în localizarea și setările noastre de limbă a unui public cât mai larg.
Dar targetarea este doar prima parte . Alegerea bidului corect este a doua parte, mult mai importantă. Mai ales dacă cuvintele pot să încurce treaba, alegerea unor ajustări de bid optime în funcție de locație adaugă un plus de eficiență și poate avea impact de la minor până la definitoriu asupra succesului unei campanii.
Cel mai solid argument că bidul în funcție de localizare este esențial în găsirea unui randament optim este acela că pentru campaniile care au ca strategie ROAS, Google pur și simplu interzice ajustarea bidului de localizare. Ce înseamnă asta? Înseamnă că deși ar fi firesc ca acesta să existe în continuare deoarece cel puțin la început, administratorul campaniei știe mai bine ca Google (care are nevoie de istoric) care locații oferă randamente mai bune, Google a decis ca ajustarea manuală să fie interzisă pentru campaniile ROAS – Return On Ad Spent, adică campanii cu țintă ROI administrate complet de Google. Așa cum bidul pentru keywords nu este disponibil pentru aceste campanii, tot așa bidul pentru locații nu este disponibil al campaniile ROAS.
Ca o mică paranteză, dacă inițial, când au fost lansate, campaniile ROAS aveau o valoare setată globală pentru toată campania, mai nou, Google permite specificarea pentru fiecare grup a unui ROAS, similar campaniilor CPC care au un bid global pe cuvinte (default) și apoi manual putem seta bid pentru fiecare grup sau cuvând în parte.
Dar care să fie situațiile în care bidul pe locație trebuie ajustat (atunci când oricum nu folosim ROAS)? Pe lângă urmărirea unui ROI cât mai bun și ajustarea și la nivelul locației (pe lângă alte criterii) ale unui bid optim pentru audiența locală, o situație particulară este atunci când dorim să acordăm o atenție sporită unei locații care însă nu este exclusivă. Deși am putea crea o campanie separată, evident asta înseamna muncă în plus. Prin urmare, ajustarea bidului rezolvă problema, oferind flexibilitate maximă.
De asemenea, ajustarea bidului în funcție de locație este o opțiune pentru conturile noi care au deja un istoric al clienților per locații (județ) și prin urmare pot să pornească din start cu o anume valoare a ajustării, în funcție de performanțele fiecărui judet în trecut.
Una peste alta, ce este curios, este că deși la localizare nu ni se permite ajustarea bidurilor ci doar excluderea sau targetarea unei locații, în cazul audiențelor putem ajusta bidurile, semn fie că Google nu consideră atât de importante aceste ajustări, fie că nu a reușit deocamdată să includă în algoritmul de optimizare ROAS și parametrul audienței. Idem pentru demografie și gen.